Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktası

Yaşam

Read 87866 times.

Yoğurt Neden Cıvık Olur, Sert Yoğurt Nasıl Yapılır? Evinizde taş gibi, katı yoğurt yapmak için hazırladığımız bu makalede, sert yoğurt nasıl yapılırdan önce evde yapılan yoğurt neden cıvık olur, sebepleri neler olabilir önce ondan bahsetmek isteriz. Evde mayaladığınız yoğurdun cıvık olmasının ya da sulu olmasının birkaç nedeni bulunmaktadır. Örneğin yazın mayalanacak olan yoğurt kabı fazla sarmalanmışsa, mayalanma istenilen seviyede gerçekleşmez ve yapmış olduğunuz yoğurt sulu olur. Çünkü soğuma geç olacağından su miktarı çok, maya miktarı az olacak ve yeterli miktarda maya üremeyecektir.

Bir diğer neden de sütün yağ oranıdır. Yağ oranı az olan sütler geç mayalanır ve istenilen kıvamda olmazlar. İnek sütü bunun bir örneğidir. Manda, keçi ve koyun sütleri ise yağ oranı yüksek olduğundan, bu sütlerden yapılan yoğurt daha sert olur. Onun için eğer imkanınız var ise bu sütlerden yoğurt hazırlamanızı tavsiye ederiz. Ayrıca sert yoğurt yapmak için hazırladığınız sütü ocakta biraz daha uzun kaynatmanız gerekir. Çünkü sütün koyuluk oranı arttıkça yaptığınız yoğurtta o kadar sert olur. Fazla kaynatılan süt içerisindeki su miktarı azalacağından yoğurt için hazırlanan süt koyulaşacaktır.

Ev yapımı yoğurtta karşılaşılan bir diğer sorun da çabuk ekşimesidir. Bu da yukarıda açıkladığımız yoğurdun sulu olma durumu ile doğru orantılıdır. Çünkü sulu ortamlarda ekşimeye neden olan bakteriler daha çabuk üreyip, çoğalmaktadır. Birazdan taş gibi, katı, sert yoğurt yapılışı tarifini verirken de bahsedeceğimiz gibi mayalama sırasında kullanılacak bir miktar tuz ekşime süresini uzatacaktır.Yoğurt Tarifi İçin Gerekli Malzemeler * 1 litre organik süt (mümkünse manda, keçi veya koyun sütü) * 1 yemek kaşığı mayalama işlemi için yoğurt* Mayalanmayı hızlandırmak için çok az şeker * Ekşimeyi ve katılığı sağlamak için çok az tuz. Taş Gibi, Katı Yoğurt Tarifi Hazırlanışı: Sütü ocakta ağzı açık şekilde kaynatın ve kaynama başlayınca 10 dakika kadar daha pişirin. Ocağı kapatıp mayalama hazır hale gelecek dereceye inene kadar ılınması beklenir ki bu da 45 derece demektir. Herkesin evinde derece bulunmayacağından bunu anlamanın kolayı parmağınızı sütün içerisine batırdığınızda 6-7 saniye kadar tutabiliyorsanız sütünüz mayalanmaya hazır demektir. Burası çok önemli! Çünkü süt çok ılık olmamalıdır. Parmağınızı soktuğunuzda sıcaklık parmağınızı ısırmalıdır.

Sütümüz hazırlandıktan sonra mayalık yoğurt ve diğer malzemeler bir kaseye konup karıştırılır ve tenceredeki sütten de bir kaşık alınıp kaseye konulur ve malzemeler tekrar karıştırılır ve tencereye dökülüp dağılana kadar yavaşça karıştırılır. Tencerenin kenarları sarılır ve üzerine süzgeç konulup, süzgecin üzeri de kapatılır. Bu haliyle yaklaşık 4 saat beklenir. Tencerenin üzeri açılır ve buzdolabına konulur. Bir gün dinlenmesi beklenir.

Comment